2012. január 2., hétfő

A magyar alkotmányosság fekete napja

2012. január 1.: Új neve van az országnak (itt)

Az "alaptörvény" hatályba lépése látványosan betetőzi azt a folyamatot, amely a Fidesz elsöprő többségű választási győzelmével, hatalomátvételével kezdődött. Az ország elveszítette nevét, alkotmányát és közben megszűnt teljes értékű jogállam lenni. Súlyos sérelem érte - többek között - bírói függetlenséget, az alkotmánybíráskodást, a nemzeti bank függetlenségét, az elkövetkező választások tisztaságát. Hazánk Európa szégyene lett.

Alkotmányosnak azokat a politikai rendszereket nevezzük, amelyekben az éppen hatalmon lévők önkényétől szabályok, intézmények (=biztosítékok) védik az alattvalókat. Olyan szabályok és intézmények, amelyek az uralkodókat is kötik. Még akkor is, ha szabad választásokon, akár a szavazatok 53%-ával, akár egyenesen az égből nyerték el megbízatásukat.

A választások előtt a Fidesz nem nyilvánította ki egyértelműen, hogy az alkotmányossággal szemben ilyen alattomos terveket dédelget. Ráadásul érvényben volt az a garanciális szabály, amely a kétharmadosnál is nagyobb, 4/5-ös parlamenti többség jóváhagyásához kötötte új alkotmány kidolgozását (= a régi eltörlését). A figyelmes és felelős választót azonban nem érhette meglepetés. A vezérelnök számtalan korábbi megnyilvánulásában világosan értésre adta, hogyan is viszonyul az alkotmányossághoz, és magához az írott alkotmányhoz. Ezeket a jelzéseket csak az nem fogta, aki nem akarta. Aki a XX. század szörnyű tanulságaira fittyet hányva olyan pártra bízta hazájának sorsát, amelyet húsz éven át ugyanaz a személy ural, olyan pártra, amelynek vezetőjét 99%-kal választják elnökké. Olyan pártra, amelynek vezére választási vereség esetén vonakodik elismerni az eredményt, majd később - anélkül, hogy bíróságoz fordulna jogorvoslatért - csalásnak minősíti azt. Olyanra, amely vesztesként nem gratulál a győztesnek, győztesként pedig nem köszöni meg a vesztes munkáját.

Lehetett, szabad volt a hazával szemben felelőtlennek lenni. Várt anyagi előnyökért legyinteni a jogállamiságra, az alkotmányosságra. Rossz üzlet köttetett. Az alkotmányosság elvont eszméje és valósága oda, a materiális ellenszolgáltatás pedig üveggyöngyökből áll csupán.

Most imádkozhatunk, hogy ez a lehetőség, ez a szabadság még a legközelebbi választásokon is tényleg megadassék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése