2012. január 27., péntek

Kiknek is kell félniük?

Félnek a romák Gyöngyöspatán (itt)

Ez az újságírónő hivatásának árulója. Beszámolója előítéletes, egysíkú, félrevezető - hazug. A romákat fenyegető terror (sic!) hónapjairól ír, amely a kétségbeesett családokat Kanadába való menekülésre kényszeríti. A "terror" egyik példájaként említi, hogy egy ittas "milicista" horogkeresztet vizelt a földre. Azt már persze nem, hogy ezt az ittas embert romák majdnem meglincselték, életét a rendőri készenlét mentette meg. És hasonlók. Érdemes az egészet eredetiben is elolvasni.

A HÚ véleménye szerint a Heti Válasz életkép-beszámolója (lásd a 2011. májusi bejegyzésben a hivatkozást) életszerűbb, hitelesebb forrás. Gyűlölet és előítélet nélküli, tárgyszerű és tárgyilagos. Méltó a sajtó hivatásához. Reális képet kapunk belőle a gyöngyöspatai hétköznapokról. Büntetlenül maradó bűnökről. Arról, hogy valójában kiknek és mitől van méltányolható okuk a félelemre. Tessék odaképzelni a saját, esetleg az öregkori életet! A szomorú és tényszerű igazság az, hogy az erőszakos cselekményeket ebben a faluban romák követték el.

A magyarországi cigányság sem homogén társadalmi csoport. A leszakadt rétegeiben tapasztalható egyes antiszociális magatartásformák többletgyakorisága e rétegek állapotának szomorú tünete. De nemcsak okozat, hanem ok is: következményeiben erősíti a le- és kiszakadás folyamatát. Ezért az antiszociális magatartás ellen - természetesen - küzdeni kell. Igenis, mindenkinek félnie kell  antiszociálisnak lenni. Ez így van - lenne - rendjén.

A magyar cigányság felemelése magától értetődő magyar kihívás és küldetés. A magyarság jelenlegi helyzetében - szellemi-lelki, anyagi, államférfiúi és egyéb kapacitások híján - a lehetetlennel határos. Bizonyos, hogy a teljesítésben nem segít az a torz beállítottság, amely a Guardian cikkében is megnyilvánul. Ez - a realitásoktól elforduló - beállítottság a magyar politikai elit jelentős részét is áthatotta, akaratlanul is hozzájárulva a bekövetkezett kétharmados katasztrófához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése