2012. július 21., szombat

Magyar áru, magyar érdek

Állami dinnyekartell (itt)

Ez nem "magyar érdek", azaz nem magyar közérdek. Ez a magyarok egy csoportjának (dinnyetermelők) állami segédletű, tisztességtelen érdekérvényesítése a magyarok egy másik csoportja (dinnyefogyasztók) rovására. Ez utóbbiak zsebéből nyomnak át pénzt az előbbiek zsebébe. Amennyivel az egyik magyar csoport jobban él majd ettől, a másik ugyanennyivel rosszabbul. Meg azok is rosszabbul, akiknek termékeire  a dinnye javára kevesebb pénz marad a magyar dinnyefogyasztók zsebében. (Kevesebbet is adóznak emiatt.)
Magyarország egy lépéssel sincs előbb. Sőt. Mivel egy ilyen kartell arra ösztönöz kevéssé versenyképes dinnyetermelőket, hogy folytassák nem eléggé hatékony termelésüket, ahelyett, hogy profilt váltva más, hatékonyabb tevékenységet végezzenek: a magyar gazdaság emiatt (is) kevésbé hatékonyan használja erőforrásait. Embert, földet, üzemanyagot, vizet, gépet. Emiatt is gyengébb lesz a magyar gazdaság jövedelemtermelő, adófizető képessége. Az ország emiatt egy lépésnyi hátrányba kerül. Nem a haza gyarapítása történt, hanem gyengítése.A fogyasztók érdeke egyetemesebb érdek, mint a termelőké.
Populista szemfényvesztés, népbutítás az egész.
Kérdés még az is, hogy a magyar államnak van-e joga részrehajlónak lenni? Van-e joga tevőlegesen a dinnyetermelőknek szurkolni és a dinnyefogyasztók ellen? Olyan közalkalmazottak révén, akik busás fizetésüket az adófizetők pénzéből kapják, akik ugyanezen pénzből nagy végkielégítést zsebelnek majd be, magas nyugdíjat húznak majd. Akik ráadásul egyetlen  fillért sem adóznak valójában, mert az adójuk is a tényleges adófizetők adójából van. Például és eléggé nagy részt bankok, mobilcégek, hipermarket-láncok, multik adójából. Dinnyefogyasztók adójából.
A HÚ  válasza egyértelmű: NINCS.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése